Grupul Cord Blood Center operează în România prin două companii: CBC Laboratories și Cord Blood Center Medical.
Cord Blood Center Medical și CBC Laboratories au fost scutite de către ANAF Cluj de plata TVA, începând din anul 2009, pentru serviciile legate de procesarea și stocarea sângelui ombilical, acestea fiind asimilate serviciilor medicale. Cu toate acestea, recent, ANAF Cluj a revenit asupra deciziei comunicate în formă oficială în 2009 celor două companii și a solicitat acestora achitarea retroactivă a TVA-ului aferent ultimilor cinci ani. Practic, niște sume inexistente până acum au devenit peste noapte datorii restante, se arată într-un comunicat al companiei.
„Am depus contestație împotriva acestei decizii comunicate de ANAF Cluj. În paralel dorim să începem procesul de reorganizare judiciară, în conformitate cu decizia instanței, pentru a securiza din toate punctele de vedere cele două companii care operează în România. Este foarte important de știut că această procedură judiciară nu va afecta în niciun fel angajamentele și serviciile asumate de Cord Blood Center față de clienții săi existenți sau viitori. Demersul acesta a fost inițiat de noi în scopul de a revitaliza procesele de management al afacerii. El nu interferează cu aspectele medicale ale activității noastre, unde discutăm de mecanisme extrem de bine reglementate, care sunt parte integrată din grupul internațional Cord Blood Center, unul dintre liderii europeni în domeniu”, a declarat Zohdy Hamid, fondatorul Cord Blood Center.
Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, celor două firme au avut anul trecut afaceri cumulate de peste 5,5 milioane euro și un profit de peste 390.000 euro.
Cord Blood Center Group este una dintre cele mai mari bănci de celule stem din Europa, unde sunt stocate mai mult de 140.000 de unități de sânge cordonal.
Potrivit Asociației Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) piața de celule stem din România însumează 15 milioane euro. ARBACS este o asociație înființată în anul 2012 de trei companii de profil: Biogenis, Cord Blood Center Medical și Stem SURE, care dețin cumulat circa 70% din piața de celule stem din România.
Sângele cordonului ombilical conține celule stem unice, care pot fi recoltate imediat după naștere. În ultimii 25 de ani, acest tip de celule a fost folosit în peste 30.000 de transplaturi în întreaga lume, contribuind la tratarea a aproximativ 80 de boli, întâlnite atât în cazul adulților, cât și în cel al copiilor, potrivit ARBACS.